Ce-am făcut ca terapeut neuro-afirmativ în 2024?
  • Miha Tătucu
  • 3 ian. 2025
  • 5 min
Anul 2024 a fost un an blând cu mine și sunt recunoscătoare pentru asta. Spun blând pentru că am răcit o dată sau de 2 ori și de fiecare dată au fost răceli superficiale. Asta înseamnă că, față de alți ani, am știut cum să am mai multă grijă de mine. Am mâncat echilibrat, am făcut mișcare, am băut suficientă apă (puțin mai multă decât cafea, wow :) ), am râs mult și m-am jucat și mai mult.
Faptul că am fost sănătoasă (o fi și meritul meu pe undeva, dar poate că mai e și voia divinității sau pur și simplu norocul), mi-a dat voie să realizez câteva lucruri importante:
  1. Să fiu consecventă în ceea ce privește formarea continuă. Așadar, după formarea în logopedie, finalizată în 2023, am urmat 2 cursuri de DIRFloortime (DIR 101 și DIR 201), iar absolvirea lor cu brio (în procente, asta înseamnă un scor de 100%) mi-a permis să fiu pe lista practicienilor DIRFloortime. A fost o bucurie pentru mine să descopăr, după îndelungate căutări, o abordare care se aliniază valorilor mele profesionale.
    Pe scurt, Floortime (sau DIRFloortime) este o abordare terapeutică care sprijină dezvoltarea copilului printr-un proces jucăuș, orientat spre copil și adaptat nevoilor și profilului unic al fiecărui individ. În practica Floortime sunt promovate interacțiunile pozitive, încărcate afectiv și crearea unui spațiu sigur, în care copilul să-și dorească să fie și să se dezvolte.
  2. Să fiu prezentă la ședințele de terapie într-un mod profesionist pentru familie și suportiv pentru copiii neurodivergenți, printr-o practică neuro-afirmativă. Asta înseamnă că am căutat constant să înțeleg profilul senzorial al fiecărui copil și să ofer ajustări și acomodări în mediu și în interacțiune, astfel încât, în timpul terapiei, copiii să se simtă confortabil și înțeleși. N-am căutat să repar vreun copil sau să-l transform în ceva ce nu va fi: un neurotipic. Din contră, am normalizat autostimulările în cadrul ședințelor individuale cu copiii și în discuțiile cu părinții (câțiva dintre ei s-au întors de la psihiatru cu ideea că trebuie oprite), i-am sprijinit pe copii și puberi în procesele de învățare, pornind de la interesele și pasiunile lor și i-am încurajat să vorbească despre ce simt și ce cred, să protesteze sau să negocieze cu cei din jurul lor. Verbal, în scris sau prin gesturi, în funcție de cum a fost mai ușor pentru fiecare.
    Când vine vorba de autism, la un simplu search pe google, un părinte poate înțelege 2 lucruri fundamental greșite: că (1) autismul se tratează și (2) că persoana autistă trebuie ajutată să devină o ,,persoană normală” prin intermediul terapiilor de recuperare.
  3. Să ascult și să înțeleg mai mult persoanele din comunitatea autistă.* Ceea ce vă doresc și vouă. Aa, și sănătate!
*Printre profilurile pe care le-am urmărit în 2024 se numără NeuroWild, Andi Putt (sau Mrs Speechie P) și Lil Penguin Studios, cărora le mulțumesc pentru generozitatea cu care împărtășesc viziunea lor despre lume.
Mulțumesc că ai citit articolul și te invit să citești și restul articolelor de pe autismegal.ro. Dacă ți se pare de folos, dă mai departe, iar dacă ai nevoie de ajutor, consultă specialiștii din cadrul Autism egal.