Terapie
Înțelegem că nevoile fiecărei familii și ale fiecărui copil sunt diferite, așa că dorim să vă sprijinim terapeutic, pentru a face față provocărilor, atât la domiciliu, cât și în comunitate (la magazin, în parc, la frizerie, posibil la cursurile de înot - oriunde aveți, de fapt, nevoie de ajutor). Pentru cei care sunteți departe de noi, unele dintre serviciile noastre sunt disponibile și în varianta online.
Serviciile noastre au diferite nume, dar toate stau sub semnul jocului și al relațiilor cu sens, în care copilul este văzut și înțeles
Terapie la domiciliu
Pentru că ne uităm la copii ca la un întreg, abordarea terapeutică este una multidisciplinară, iar în cadrul terapiei la domiciliu sesiunile de logopedie se integrează perfect cu sesiunile de joacă, dar și cu sesiunile structurate și semi-structurate de predare, în cadrul cărora folosim metode și strategii psihopedagogice de învățare adaptate nevoilor fiecărui copil.
Terapia la domiciliu constă în sesiuni terapeutice individuale (1 la 1) zilnice, cu o durată de trei ore, desfășurate de către un psiholog din cadrul echipei Autism Egal, în colaborare cu un alt psiholog, care are formări multiple, certificări și experiența necesară pentru a fi și coordonatorul de caz. Intervalul orar în care se desfășoară terapia, la domiciliul copilului este stabilit de comun acord cu familia, în funcție de nevoile și programul acesteia.
Terapia la domiciliu înseamnă, așadar, muncă în echipă, iar această echipă este formată din psiholog/ psihopedagog/ terapeut ocupațional și coordonatorul de caz, fiind necesar ca aceștia, mai departe, să formeze o echipă bună cu familia. Coordonatorul de caz este cel care evaluează inițial și periodic abilitățile copilului (la fiecare 3 sau 6 luni pentru a monitoriza procesul terapeutic și progresele înregistrate), evaluare pe baza căreia construiește planul de intervenție adaptat nevoilor și nivelului de dezvoltare al copilului.
În cadrul Autism Egal, alegem să dezvoltăm și pasiunile. Astfel, copiii incluși în programele noastre terapeutice au pasiuni și hobbyuri diverse. Colaborăm, așadar, cu antrenori de fotbal, cu profesori de pian sau, pe scurt, cu profesioniști din diferite domenii.
De ce terapie la domiciliu?
  1. Terapia la domiciliu oferă transparență cu privire procesul terapeutic. Astfel, părintele poate asista la ședințele de terapie oricând dorește, poate să-și ia notițe în timp ce urmărește intervenția terapeutică și să învețe alături de terapeut și coordonatorul de caz cum să-și ajute copilul. Așadar, părinții sunt mereu în contact cu ceea ce se întâmplă în terapie și sunt încurajați constant să fie parte din proces.
  2. Terapia la domiciliu nu înseamnă a face terapie într-o anumită cameră din casă. Tocmai pentru că știm cât de important e ca un copil să folosească abilitățile învățate în medii variate, terapia are loc în diferite camere din casă, dar și în alte medii în care copilul este însoțit de terapeut și părinte (parc, magazin, piață, farmacie, mall), iar în fiecare loc sunt urmărite obiective specifice.
  3. Terapia la domiciliu oferă mai multă flexibilitate familiei, deoarece programul poate fi ales în funcție de nevoile copilului și ale familiei. În același timp, familia nu mai este nevoită să se deplaseze, salvând astfel timp și resurse, iar copilul poate învăța în mediul său natural, care îi oferă siguranță și predictibilitate.
Terapia DIR / Floortime
În sesiunile individuale de Floortime, atenția noastră este îndreptată asupra copilului, a relației pe care o construim și a felului în care copilul se dezvoltă în interiorul relației. Astfel, fiecare întâlnire înseamnă:
  • interacțiuni adaptate profilului individual al fiecărui copil (pornind de la punctele forte, vulnerabilități, modalitățile de procesare senzorială și felul în care acestea influențează răspunsurile la mediu)
  • interacțiuni cu sens pentru copil (urmăm interesele lui), susținute prin gesturi și expresii vii, jucăușe
  • un mediu sigur în care copilul să se simtă confortabil să exploreze, să manifeste și/ sau să verbalizeze emoțiile
  • noi oportunități de dezvoltare a comunicării bidirecționale și a comunicării intenționate, a planificării motrice, a conștiinței de sine, a gândirii simbolice, abstracte (sunt vizate capacitățile de dezvoltare funcțional emoțională 1,2,3 și 4).
Logopedie
În cadrul ședințelor de logopedie, urmărim să dezvoltăm și să îmbunățim:
  • Atenția împărtășită
  • Motricitatea fină, grosieră și cea a aparatului fonoarticulator
  • Abilitățile de hrănire
  • Abilitățile de imitație (orală, motrică)
  • Abilitățile de comunicare prin implementarea sistemelor de comunicare augmentativă și alternativă (AAC) și abilitățile sociale prin joc și reciprocitate
  • Limbajul, atât cel receptiv, cât și cel expresiv
  • Auzul fonematic / conștiința fonologică
  • Articularea sunetelor
  • Abilitățile de scris / citit
Pentru a afla ce tip de terapie i se potrivește copilului dumneavoastră, completați formularul de mai jos și, ulterior, ne auzim la telefon. Va fi nevoie să colectăm date și informații relevante cu privire la istoricul copilului dumneavoastră și provocările pe care le întâmpinați. Ulterior, stabilim o evaluare (în funcție de nevoile adresate, putem recomanda teste specifice de evaluare) pe baza căreia putem face, ulterior, recomandările necesare cu privire la tipul de terapie potrivit nevoilor copilului dumneavoastră, frecvența și durata sesiunilor terapeutice.
Aici poți lua legătura cu noi
Prin completarea acestui formular arătați că ați citit și sunteți de acord cu Termenii și Condițiile și Politica de confidențialitate.